Hvad Betyder Trykimprægneret Træ?

Når træ er trykimprægneret, betyder det, at træet er blevet behandlet med træbeskyttelsesmidler for at beskytte træet mod mikrobiel nedbrydning i form af svamp, råd eller angreb af insekter.

Behandlingen med trykimprægnering giver træet en lang holdbarhed, hvor det også er mere modstandsdygtig overfor vind- og vejrforhold. Det giver det en bred anvendelse.

Sådan laves trykimprægneret træ

Når træ bliver trykimprægneret, så trækkes fugt og luft ud af træet via vakuum. Når det er gjort, så bliver træet behandlet med en imprægneringsvæske, hvor det sprøjtes ind i træet under et bestemt tryk.

Her styrer sammensætningen af imprægneringsvæsken træets holdbarhed. Er væsken sammensat korrekt, så er der træmateriale med langtidsholdbarhed til diverse byggeprojekter.

Trykimprægneret træ har som regel en holdbarhed på op til 25 år, hvis det behandles og anvendes korrekt. Det giver dermed en lang længere levetid end ubehandlet træ - og dermed et lavere gennemsnitsligt træforbrug. Anvender du dermed trykimprægneret træ på din bolig, så skal de fleste kun udskifte det en til to gange i løbet af ens levetid.

I Danmark findes der mærkningsordninger for trykimprægneret træ. Blandt disse er NTR-mærket. NTR står for Nordisk Træbeskyttelses Råd. NTR er et nordisk organ bestående af Danmark, Norge, Sverige og Finland, der sammen har sat en standard for krav og kvalitet til trykimprægneret træ.

Denne mærkningsordning sikrer også, at udarbejdelsen af trykimprægneret træ i de fire lande følger en lang række miljøkrav.

Netop den kemiske behandling, som trykimprægnering af træet er, er årsag til, at mange ikke er vilde med brugen af trykimprægneret træ. Du kan finde alternativer til trykimprægneret træ - men disse koster som regel altid væsentligt mere. 

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik på avXpertens enorme webshop, hvor du også kan finde tilbehør til elektronik som fx en computer stol eller måske en smartphone holder til bilen.

Image: Pixabay
Relaterede indlæg