Hvad Er Bæredygtigt Træ?

Der findes en lang række mærkningsordninger, der indikerer, om træ er bæredygtigt eller ej. Blandt disse er FSC og PEFC, som af Naturstyrelsen er certificerede ordninger, som garanterer bæredygtig skofdrift.

Når der lægges op til, at træ er bæredygtigt, så er der tale om en lang række aspekter, som intet har med selve bæredygtigheden af træet at gøre.

Hvornår er træ bæredygtigt?

Betegnelsen bæredygtighed kom frem i 1980'erne og dækker over, om vi mennesker bruger jordens ressourcer i balance, så disse ikke ødelægges og forsvinder.

Der er dermed tale om et meget løst og udefinerbar begreb, som kan defineres, anvendes og bruges vidt forskelligt.

For hvornår er træ bæredygtigt? Hvor mange træer skal man genplante, når man fælder et træ - og hvilke krav er der til selve bearbejdelsen af træ, for at det skal være bæredygtigt?

Bæredygtigheden forsvinder ret hurtigt, hvis der er tale om træ, der er eksporteret på lange afstande. Her forsvinder bæredygtigheden ret ofte via transporten og den CO2-udledning, der finder sted med dette.

En grundforudsætning for hvad bæredygtigt træ er, må derfor være, at det er så lokalt som muligt.

Bearbejdelsen af træet er det næste, som man skal se på, for hvilke kemikalier og hvor stor en mængde CO2 er der udledt i forbindelse med bearbejdelsen af træet? 

Træ bliver af mange anset for at være bæredygtigt, uanset hvordan det fremstilles, hvor det fremstilles eller hvordan det anvendes, da det er et materiale, der gror naturligt på jorden.

Dette passer dog ikke, for et træ kan sagtens være ikke-bæredygtigt, hvis der er store CO2-udledninger forbundet med fremstillingen og transporten af træet.

Tak til avXperten!

Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til indlægget her. Find et af Danmarks største online udvalg af elektronik på avXpertens webshop, hvor du eksempelvis kan finde et smart DVD drev så du kan se dine yndlings DVD film selvom din computer ikke har et DVD drev indbygget.

Image: Jumpstory
Relaterede indlæg