Hvad Er FSC-mærket Træ?

FSC-mærket træ er træ, der af organisationen Forrest Stewardship Council er certificeret som værende bæredygtigt. Formålet med mærkningsordningen er, at det giver forbrugerne mulighed for at handle etisk, når de køber træ.

Forrest Stewardship Council er en international non-profit organisation og ordning, hvor formålet er at give en standardiseret certificering af træ og produkter lavet deraf i forhold til dets produktion.

Ikke en miljøgaranti men en social garanti

Når der tales bæredygtighed, så er det ikke i forhold til miljøet, at FSC-mærket anvendes. Det anvendes nemlig til at vise, at der er en social garanti i forhold til, hvilke forhold træet er produceret under.

Her tales der altså om arbejdsforhold, sikkerhed og lønforhold for medarbejderne. FSC skal dermed ses som en mærkningsordning, der dækker arbejds- og lønforholdene for de medarbejdere, der producerer træet.

Oftest er der tale om mennesker i nogle af verdens fattigste lande, hvor Forrest Stewardship Council er et forsøg på at stille disse bedre rent socialt kontra træprodukter, der ikke bærer FSC-mærket.

Hvordan stiller det så FSC-mærket og miljøet, vil du sikkert spørge om. FSC fortæller selv om en lang række tiltag - dog uden at det bliver særligt konkret. 

FSC beskriver her, at op mod 20% af den menneskeskabte CO2-udledning stammer fra fældning og afbrænding af skove. De kalder også træ for et CO2-venligt materiale. Skovdriften for FSC-certificerede virksomheder skulle lægge op til mere bæredygtighed, men igen nævnes der ganske få konkrete tiltag til, hvordan dette gøres. 

I betragtning af at langt hovedparten af træet fra de FSC-certificerede steder finder sted langt fra Danmark, kræver det markante mængder udledning af CO2 for at transportere træet til Danmark. Så hvor miljøvenligt denne mærkningsordning er, kan man med rette stille spørgsmålstegn ved.

I Danmark er der flere end 400 FSC-certificerede virksomheder. Virksomhederne udgår både skovejere, møbelproducenter, træhandlere, trykkerier og producenter af emballage. 

Tak til avXperten

Til sidst vil vi hurtige takke avXperten for støtten til indlægget her. Find et stort udvalg af elektronik på deres webshop, heriblandt en smart powerbank til opladning af din smartphone eller computer mens du er på farten. 

Image: Pixabay
Relaterede indlæg